Az életünk elképzelhetetlen a víz nélkül.

Testünk, sejtjeink nagy részét tiszta víz alkotja.

A víz fontos szerepet játszik a légző rendszerünk működésében, a testhőmérséklet szabályozásában és az emésztés szabályozásában. A táplálékból felvett nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat a megfelelő helyre szállítja (a vér 86%-a víz) és a felszívódást elősegíti.


A víz az egyik legfőbb táplálékunk. A rendszeres tiszta víz fogyasztása alapja egészségünknek. Ha kevés vagy rossz vizet iszunk, akkor szervezetünk nem tudja kiválasztani a salak és méreganyagokat, így azok lerakódhatnak az érfalakon, az ízületek belsejében vagy a belső szervek szerkezetein.


Azt mindnyájan tudjuk, hogy testünk kb. 60-70%-át (kortól függően) tiszta víz alkotja. Egy újszülöttnél ez még 86%. Ez az érték ráadásul a különböző szerveinkben más és más. Agyunk 78%, vérünk 86%, májunk 84% és izmaink 70% vizet tartalmaznak. Egészségünk egyik alappillére egy kiegyensúlyozott anyagcsere. A bevitt tápanyagok az emésztőrendszeren és a szervezet szállítórendszerein keresztül a legtávolabbi sejtekhez is eljutnak. A sejtek a vérből fölveszik a tápanyagokat, a lebontott salakanyagok pedig a kiválasztó rendszeren keresztül távoznak a szervezetből. Ebben a folyamatban a víz mint hordozó van jelen. A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez, illetve távolítja el az anyagcsere során keletkezett felesleges salakanyagot a szervezetből, ezáltal állandó hidratáltságot biztosít a bőrnek, valamint rugalmasságot ad az ízületeknek. Szervezetünk tökéletes működéséhez elengedhetetlenül szükséges a  tiszta víz. Erre semmilyen más folyadék sem alkalmas.


A kávé, tea és a különböző cukrozott üdítők ugyan tartalmaznak vizet, de sok bennük a vízelvonó anyag, a különböző adalékanyagok pedig csökkentik a szomjúság érzetét. Gyakorlatilag ezekkel az italokkal nem pótoljuk a vízhiányt, hanem saját víztartalékunkból vonunk el.


Amikor pl. cukrozott üdítőket isszunk (mi nem :-)) a gyomrunkat olyan folyadékkal töltjük meg, amely kikapcsolja a szomjúságérzetet. Egy ilyen telített oldat nem képes felvenni a szükséges mennyiségű oldott anyagot. Ez azt jelenti, hogy nem képes eljuttatni a tápanyagokat a sejtjeinkig és a méreganyagokat a kiválasztási folyamatokig. Szervezetünknek nem telített oldatokra van szüksége, hanem tiszta vízre!


A csapvíz helyett az ásványvíz valamivel jobb választás (szénsav mentes) mivel felszíni vizeink minősége nagyon alacson szintre csökkent.

 

Egyet azonban feltétlenül tudnod kell:


Szervezetünk az ásványi anyagokat nem a vízből, hanem a táplálékból veszi fel, testünk számára az oldott anyagok jelenléte a vízben teljesen felesleges.


 

Vannak szerves és szervetlen kötésű ásványok. Szervetlen ásványok találhatóak a földben, a kőzetekben, így az ásvány-vizekben is. (lásd Vemma Hírlevél 10 – ásványi anyagok)


Szervezetünk azonban csak azokat az ásványi anyagokat tudja hasznosítani, melyeket a növények a talajból szívnak fel és fotoszintézis útján szerves formába alakítanak át. Ezért nekünk embereknek mindenképpen szerves formájú ásványi anyagokra, nyomelemekre van szükségünk, mert mi magunk nem vagyunk képesek a fotoszintézisre.

(lásd Dr. Joel Wallach – A 91 létfontosságú tápanyag titka)