Az  Alexander-módszer


F. Matthias  Alexander a múlt század végén dolgozta ki a róla elnevezett eljárást és évtizedeken át úgynevezett hangképző-stúdiót működtetett Ausztráliában, ahol elsősorban énekesekkel és híres előadóművészekkel foglalkozott.  Századunk első évtizedeiben orvos-tanítványai rábeszélésére áttelepült Londonba, és hosszas ösztönzésre a 30-as években létrehozta oktatóközpontját, megírta eljárása kialakulásának  történetét és tanítási metodikáját is.  Ekorra már több mint 30 évnyi tanítási tapasztalata volt, többek között enyhe mozgássérültek, egészséges fizikumú és lelkivilágú személyiségek nevelésében. Esetelemzéseiben beszámolt az egyes olyan specifikus tünetek eltüntetéséről e módszer segitségével, amelyek az ő felfogásában az emberi szervezet átfogó működési zavarának tekinthetők.

Az évtizedek során egyre több országban elterjedt mozgás-újranevelő pszichofizikai módszer azóta egyre inkább bizonyítja létjogosultságát.  Sok orvos, pszichológus, logopédus, gyógytornász és gyógymasszőr éppen ezt felismerve végzi el napjainkban szerte a világon második szakképesítésként az Alexander-iskolát, mert ez a  - természetes eljárás kiegészítve eredeti szakmája lehetőségeivel, de a legtöbb esetben önállóan alkalmazva – hatásosabb, és ami a legfontosabb, végérvényes segítségnek bizonyul.  Igaz, az Alexander-módszer elsajátítása lassúbnak tűnik, mint sok más módszeré, de amikor megtanulja használni a technikát, egész életére olyan eszköz birtokosa lesz, amellyel saját maga is képessé válik a fájdalmak, negatív tünetek, érzések megszüntetésére.

Az  F.Matthias Alexanderről elnevezett mozgás-újranevelő pszichofizikai módszerrel az Alexander-tanárok megtanítják önmaguk egészségesebb használatára mindazokat, akiknek lapocka- vagy derékfájdalmaik, gerincferdülésük vagy gerincsérvük van, netán migrénes fejfájás okoz nekik gondot.  E finom, aprólékos eljárás serkenti a paciensek vérkeringését és közvetve egészségesebb müködésre készteti a teljes szervezetet. Bizonyos pszichés eredetű panaszok is megszüntethetők e módszer segítségével.

Adott esetben – ha szükséges – az Alexander-tanár természetesen konzultál a megfelelő szakemberekkel: pszichológussal, pszichiáterrel, kezelőorvossal illetve a természetgyógyász-orvossal.

A világ azon tájain, ahol ez az eljárás századunkban elterjedt, például Ausztráliában, Nyugat-Európa legtöbb országában, nagyon sok olyan területen alkalmazzák sikerrel és elismerten, ahol a speciális tevékenység hatékonyságának feltétele az ember szervezetének kiegyensúlyozottan egészséges, általános jó állapota.

Felismerték ugyanis, hogy azok, akik elsajátították ezt a technikát, könnyebben viselik el a speciális megterhelést, versenyhelyzetben kevésbé esnek pánikba, hatékonyabban,gyorsabban tanulnak, képességeik és tehetségük szabadabban bontakozik ki.

 


 


 

 

 


Az alábbiakban csak néhány példát említünk a lehetséges felhasználási területek közül:


Elsősorban a hátfájásoktól küszködők keresik fel az Alexander-tanárokat. Ellátásukat a legtöbb országban, így például Svájcban, Angliában a betegbiztosítók is finanszírozzák.

Számos országban az előadóművészeket képző intézményekben és színiakadémiákon a képzés szerves része az Alexander-módszer. Különösen a hangszeres zenészképzésben alkalmaznak Alexander-tanárokat, zenészek és énekesek pedig előszeretettel iktatják be életvezetésükbe ezt az eljárást.  Zenés és prózai szinházakban Alexander-korrepetítort alkalmaznak a művészek testi-lelki karbantartására.

Müködnek olyan nemzetközi szinten elismert táncegyüttesek, zenekarok amelyek felkészítő programja az Alexander-technikára épül. (Például az USA-ban, Ausztráliában, Angliában)

Egyes versenysportokban az egyéni felkészítés szerves részét alkotja ez a teljes szervezet harmonikusabb müködését elősegítő eljárás.

Üzletemberek, menedzserek, jól menő ügyvédi irodák irodaházaikban működtetnek Alexander-studiót, ahol az egyes vállalkozások tulajdonosai Alexander-tanárt alkalmaznak a jó fellépést igénylő szakembereik és titkáraik, titkárnőik tanítására.

Bebizonyosodott ugyanis, hogy akik elsajátították ezt a technikát, nagyobb biztonsággal és ezért hatékonyabban képviselik a hivatalos tárgyalásokon saját szakmai és üzleti érdekeiket.

A számítógépes szakemberek körében ma már sajnos jól ismert az úgynevezett  „számítógépes betegség” , amit a szervezet speciális megterhelése hív életre. Éppen ezért az utóbbi években mind többen veszik igénybe  e szakemberek közül az Alexander-tanár segítségét.

Egyes nagyobb létszámú intézmények vezetősége – felismerve, hogy saját jól felfogott érdeke munkatársi gárdája jó egészsége – magára vállalja a számítógépes szakemberek Alexander-kurzusának költségeit.

Van olyan ország, amelynek katonai vezetése önálló munkakörben alkalmaz olyan szakembert, aki a hátfájdalmakkal küszködő pilótákat, sérülésekből felépülő, vagy pszichés zavarokkal küszködő katonákat – előzetes orvosi konzultáció után – a megfelelő Alexander-tanárhoz irányítja. Ugyanitt a betegbiztosítás természetesen hozzájárul a képzés költségeihez.

A tanulási, magatartási zavarokkal küszködő gyerekek és fiatalkorúak egész életét jó irányba befolyásolja ez az eljárás azáltal, hogy felismerteti a növendékben az elromlott pszichés és fizikai magatartási szokásokat, és megtanítja a kényszeres viselkedés elengedésére.  Így a tanítvány felszabadultabb, önmagát vállalni merő emberré válhat.

F. Matthias Alexander írta egyik könyvében az  1910-es években, hogy az emberiség élete jobbá válhatna, ha egy egész generáció megtanulná ezt a technikát legalább alapszinten, és ezt a tudást átadhatná az utánuk jövőknek.  Ehhez mi, az eljárás mai gyakorlói, annyit tehetünk hozzá – Kodály Zoltánnak a zenei nevelés megkezdésének szükséges időpontjára vonatkozó óhaját plagizálva – hogy az Alexander-technika tanulását, tanítását is a születés előtt kilenc hónappal a legjobb elkezdeni, de mint a gyakorlat bizonyítja soha nincs túl késő.

A módszer azzal, hogy fejleszti testérzékelésünket és testhasználatunkat, más élménnyé változtathatja a terhességet és a szülést. A leendő édesanyák a módszer elsajátításával megelőzhetik, illetve csökkenthetik a testet érő nagyobb megterhelés következtében jelentkező kellemetlenségeket, mint például a hátfájást, a visszérproblémákat, a légzési és emésztési nehézségeket. A test egyensúlya harmonikusabb lelkiállapotot eredményez, és ez jó és fontos a babának és az édesanyának is.

Az Alexander-technikát elsajátítók nagyobb tudatossággal vesznek részt párkapcsolataikban is.  Feszültségeik csökkenésével képessé válnak a lelki és testi szerelem mélyebb és harmonikusabb megélésére. A szexuális problémákkal küzdőket e módszer hozzásegíti a harmonikus, örömet adó párkapcsolathoz.