" Minden nőben, minden férfiban, minden gyerekben ott szunnyad a lehetőség a testi tökéletességre. Ennek elérése saját személyes megértésünkön és fáradozásunkon múlik."


F.M. Alexander

 

 

1995 nyarán az életem legnehezebb szakaszában találtam magam. Beteg voltam, nem volt munkám, nem tudtam hogyan tovább. Azt megértettem, hogy most változtatnom kell az életemen, mert már nem bírom tovább a fájdalmakat. Állandóan hátfájások gyötörtek.

Egy alkalommal a férjemmel a Duna parton görkorcsolyáztunk és mivel elég gyenge volt a fizikai testem állapota, kértem pihenjünk meg. Leültünk egy padra, beszélgettünk hogyan tovább. Megkérdezte tőlem – most mit akarsz csinálni? Én gondolkodás nélkül mondtam ki azt a négy szót ami aztán meghatározta az életem elkövetkező szakaszát.


Gyógyulni és Gyógyítani, Tanulni és Tanítani.


Egy jól megtervezett „véletlen” folytán a szlovákiai Komáromban a magyar könyvesboltban rátaláltam Magyari Beck Anna „A türelem gyógyító művészete” című könyvére. Mint később kiderült ezt a könyvet a tanárnőm magánkiadásban jelentette meg és soha hivatalosan nem szállítottak ebből szlovákiába. Mégis ott volt egy példány a könyvespolcon – számomra. Amikor kezembe vettem egy különleges érzés jelent meg bennem, elolvastam Popper Péter előszavát és tudtam ez az amire nekem szükségem van.


Gyógyulni és Gyógyítani, Tanulni és Tanítani.


Az Alexander módszerben mindezt megtaláltam és meg is tudtam valósítani. A tanítva tanulás a legjobb módszer arra, hogy megismerjük önmagunkat és másoknak is tudjunk segíteni. Én tanárnőm közreműködésével ezzel a módszerrel kihoztam magam megszokásaimból, a fájdalmaim elmúltak, testemben a feszültségek megszűntek ezáltal 3 cm-el magasabb is lettem.

Az emberek elkényelmesedtek vagy éppen túlhajtottak, nem foglakoznak magukkal. Az önmagukra figyelés kényszere csak akkor jelenik meg amikor már baj van. Szinte minden ember felvesz olyan megszokásokat amelyek feszültségeket keltenek a testben. Ezek beépülnek a tudatalattiba és onnantól ezek határozzák meg tudattalanul a reakciókat és cselekedeteket. Ezeket a megszokásokat meg lehet figyelni és ha tudatos szintre hozzuk, képesek vagyunk megváltoztatni, felűlírni őket.

Az Alexander módszert megelőzésképpen is lehet alkalmazni. Már gyermekkortól érdemes elkezdeni, hogy megmaradjon a tökéletes testhasználat képessége. „Testtartás” tulajdonképpen nem létezik, mert állandó mozgásban vagyunk, még alvás közben is. A testhelyzetekben megjelenő mozdulatokat lehet feszültséggel vagy feszültség nélkül, lazán végrehajtani.

Alexander F. Matthias kidolgozta a test „irányait” és ha ezt elsajátítod, akkor könnyed, laza és szabad lesz a tested. Újra élvezheted a mozgás örömét, megszűnnek a blokkok, a feszültségek, beindulnak az öngyógyító folyamatok és jól érezheted magad a testedben, mert nem az vagy, hanem az aki használja.